ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΕΙΩΝ

ICOMOS

Η 18η Απριλίου έχει ορισθεί από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS www.icomos.orgως Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων. Η επέτειος αυτή αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στο σημαντικό θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Για το σκοπό αυτό διοργανώνονται σε όλο τον κόσμο διάφορες εκδηλώσεις (επισκέψεις σε μνημεία και χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς, συνέδρια, στρογγυλά τραπέζια και άρθρα εφημερίδων) με στόχο να ευαισθητοποιηθεί το κοινό στην ανάγκη να διατηρηθούν τα μνημεία και οι τοποθεσίες της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και να «γιορταστεί η ποικιλομορφία αυτής της κληρονομιάς».

Φέτος η Παγκόσμια ημέρα Μνημείων συμπίπτει με τον εορτασμό των 50 ετών ίδρυσης του ICOMOS. Όλες οι επιτροπές και τα μέλη έχουν κληθεί να διοργανώσουν εκδηλώσεις για να τιμήσουν αυτό το ιωβηλαίο.

Το Ελληνικό Τμήμα του  ICOMOS (www.icomoshellenic.grέχει σχεδιάσει να  οργανώσει στις 21 Απριλίου συζήτηση σταρογγυλής τραπέζης με την παρουσία των ιδρυτικών και ιστορικών μελών του ελληνικού τμήματος και στις 15 Ιουνίου συνέδρο με τίτλο ‘Ο ρόλος του Ελληνικού τμήματος του ICOMOS ως Μη κυβερνητικής οργάνωσης και η Ελληνική Πολιτιστική Κληρονομιά: Προκλήσεις και Συνεργασίες στον 21ο αιώνα ‘

Εξάλλου ο Πολιτιστικός Σύλλογος ‘Η Σκιάθος” σε συνεργασία με τo Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, (Περιφερειακό Τμήμα Μαγνησίας) και την οργάνωση MONUMENTA (http://www.monumenta.org/) διοργανώνουν το Σάββατο 18 Απριλίου  ειδική  εκδήλωση αφιερωμένη στην “Αρχιτεκτονική Κληρονομιά της Σκιάθου”.